Myslím, že to zažívá každý, kdo začal s kváskováním – občas je toho kvásku až příliš. Pokud je vám líto nějaký ten přebytečný kvásek vyhazovat, kvásková granola je jednou z možností, jak ho uplatnit. Jednoduše smícháte kvásek s vločkami a necháte při pokojové teplotě kvasit. Díky fermentaci vločky změknou a získají jemně kyselejší chuť, která se doslazením pěkně vybalancuje.
Kvásek můžete použít jakýkoliv máte – žitný i pšeničný. Ideální je kvas se 100 % hydratací, to znamená takový, kdy se při rozkvasu použilo stejné množství vody a mouky v gramech (např. 100 g mouky a 100 g vody).

Díky rozpuštěnému máslu s cukrem granola krásně zhrudkuje a křupe. Lze ji ochutit prakticky čímkoliv. I samotná skořice postačí, ale určitě se nebojte vyzkoušet i perníkové koření, vanilkový extrakt, sušený mletý zázvor nebo kardamom. Po upečení granolu smíchejte s vámi oblíbenými oříšky, semínky a sušeným ovocem. Skladujte v dobře uzavíratelné sklenici. Granola vydrží celkem dlouho – jak přesně, to bohužel nevím, ale ty dva měsíce by vydržet měla 🙂 Konzumujte samotnou, s mlékem nebo jogurtem.
Doba přípravy: 8-10 hodin fermentace, 15 minut příprava, 20-25 minut pečení
Počet porcí: cca 400 gramů granoly (4 porce)
Ingredience:
- 100 – 125 g přebytečného aktivního kvasu (100 % hydratace)
- 300 g ovesných vloček
- 90 g másla
- 110 g tmavého třtinového cukru s vysokým obsahem melasy
- 1 lžička mleté skořice
- oříšky, semínka a sušené ovoce dle libosti
Postup:
- Ovesné vločky smíchejte ve velké míse s kváskem. Zakryjte sáčkem nebo potravinovou fólií a nechte 8-10 hodin při pokojové teplotě fermentovat.
- Po uplynulé době dejte máslo a cukr do hrnce a na mírném stupni ohřívejte, dokud se vše nerozpustí a nespojí v jednolitou směs. Přidejte skořici a směd pak pořádně promíchejte s vločkami. Opět zakryjte a nechte zhruba hodinu odpočinout.
- Ochucené vločky rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokud chcete větší hrudky, rukama je trochu zmáčkněte k sobě. Granola ale hrudkovatí sama od sebe.
- Pečte 20-25 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. V průběhu pečení granolu alespoň 3x promíchejte, aby se nepřipálila a upekla rovnoměrně.
- Granolu nechte pořádně vychladnout a pak promíchejte se sušeným ovocem a oříšky. Nechte si křupat! 🙂

Zatím žádné příspěvky