Focaccia je jeden z nejjednodušších chlebů, stačí všechno zamíchat a dát tomu patřičný čas. Lze ji obložit čímkoliv, co máte zrovna po ruce a pokud nemáte kvas, tak ji zkuste s droždím. Postup bude stejný 🙂
Suroviny:
- 240 g hladké pšeničné mouky (manitoba)
- 160 g celozrnné pšeničné mouky
- 300 g vody
- 60 g tuhého pšeničného kvasu (LM) nebo 3 g sušeného droždí
- 8 g soli
- 10 g olivového oleje
Postup:
- Všechno rukou promíchejte tak, aby nikde nebyla suchá místa a nechte hodinu odpočinout.
- V průběhu dalších 2,5-3 hodin těsto překládejte po cca 45 minutách. Těsto je dost tekuté, vždy si navlhčete ruce.
- Dejte na 8 hodin do lednice.
- Další den těsto přendejte do plechu nebo formy vytřené olejem, mně se nejlépe osvědčil pečicí papír.
- Nechte 1-2 hodinu odpočinout, během té doby se těsto krásné rozleze do stran. Čas závisí na teplotě místnosti.
- Těsto pokapejte olejem, prsty udělejte důlky a posypte čímkoliv, co máte rádi.
- Pečte 20-25 minut v troubě vyhřáté na 230 °C. Dobrou chuť! 🙂
Zatím žádné příspěvky