Bezlepkové Předkrmy a pomazánky Recepty

Květáková pomazánka

Od květákové pomazánky jsem zase tolik nečekala, ale překvapila. Chutnala mi tak moc, že jí asi budu dávat přednost i před mým oblíbeným a starým známým hummusem z cizrny, a to je co říct! Vznikla celkem náhodou, kdy od oběda zbylo trochu pečeného květáku. A protože rozmixování je jeden z nejlepších způsobů, jak zpracovat zbytky upečené zeleniny, květák honem letěl do mixéru společně s pár dalšími ingrediencemi. Výsledek jsem si namazala na jeden semínkový krekr, v domnění, že to bude na ochutnávku stačit. Nestačil, hned jsem utíkala pro další. 😊

A protože nadcházející Silvestr žádá nějaké pohoštění, ideálně v podobě pomazánky na jednohubky nebo dipu k namáčení, sepsala jsem na ni recept. Mějte se krásně a přeji spoustu zdraví a štěstí v novém roce!

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4 porce

Ingredience:

  • 300 g květáku
  • pár kapek řepkového oleje
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce sezamové pasty tahini
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • sůl
  • černý mletý pepř

Postup:

  • Omytý květák rozeberte na růžičky, dejte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte trochou řepkového oleje. Pečte cca 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud květák nezměkne. Pak nechte vychladnout.
  • Upečený květák rozmixujte s jogurtem, tahini, olivovým olejem a římským kmínem. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidejte další jogurt. Podávejte s pečivem a zeleninou. Dobrou chuť! 🙂
Květáková pomazánka

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat