Asijská kuchyně Hlavní jídlo Recepty

Květákové kari s kokosovým mlékem

Tohle kari je jedno z mých oblíbených. Je sice plné zeleniny, ale společně s cizrnou a rýží rychle naplní i to nejhladovější břicho. A než se do něj pustíme, neodpustím pár slov k ingrediencím, které mohou být pro někoho neznámé a náročné na sehnání.

Dejte pozor na kari pastu. Ne všechny pasty jsou kvalitní, občas obsahují glutamáty, éčka a další srandy, takže doporučuji číst složení. Vyrábí se různé druhy, které se liší barvou, chutí a pálivostí, pro tohle jídlo se nejvíc hodí červená. Kari pastu seženete ve specializovaných asijských obchodech, stejně tak i citrónovou trávu. I když se vám možná nebude chtít ingredience kvůli ceně pořizovat, tyhle suroviny vydrží dlouho. Taková kari pasta vám vydrží věky, tedy pokud si květákové kari nezamilujete natolik, že ho začnete připravovat každý den 🙂 Citrónová tráva sice takovou výdrž nemá, ale dá se dobře uchovávat v mrazáku. Jednoduše je naporcujte na menší kusy, dejte do krabičky a vytáhněte, jakmile to bude potřeba 🙂

A ještě bych asi měla zmínit důležitost kvalitního kokosového mléka. Sežeňte takové, které obsahuje minimálně 60-70 % kokosového extraktu, jedině takové dodá kari smetanově jemnou chuť.  

Květákové kari s cizrnou

 Květákové kari s cizrnou

Čas na přípravu: 30 minut
Počet porcí: 2 

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cm kousek zázvoru
  • 1 velké rajče
  • 200 g květáku
  • 3 cm kousek citronové trávy 
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 400 ml kokosového mléka
  • 200 g uvaření cizrny
  • 50 g císařského hrášku
  • 50 g vyloupaného hrášku
  • tmavá sójová omáčka nebo rybí omáčka
  • šťáva z limetky
  • jasmínová rýže k podávání
  • na dokončení: koriandr, chilli paprička, sezam, zázvor

Postup:

  1. Cibuli, česnek a zázvor nakrájejte najemno, rajče na kostičky. Květák rozeberte na malé růžičky. Citrónovou trávu lehce nadrťte druhou stranu nože, aby se z ní lépe uvolnila vůně a chuť.
  2. Ve woku nebo v hlubší pánvi rozpalte olej a orestujte na něm cibuli s česnekem. Po 2 minutách vmíchejte kari pastu, zázvor a rajčata. Restujte další 3 minuty.
  3. K zelenině přilejte kokosové mléko. Vše rozmixujte tyčovým mixérem na jemnou omáčku.
  4. K omáčce přidejte květák, cizrnu a citrónovou trávu. Vařte 10 minut do změknutí květáku. Pak vyndejte citrónovou trávu (nebo se o to aspoň pokuste), vmíchejte hrášek (není nutné ho vařit) a omáčku podle chuti dolaďte sójovou nebo rybí omáčkou a limetkovou šťávou (raději postupně ochutnávejte, ať to nemáte moc slané a kyselé).
  5. Květákové kari je hotové, servírujte ho s uvařenou jasmínovou rýží, čerstvým koriandrem, chilli papričkou, sezamem a zázvorem. Dobrou chuť! 🙂
Květákové kari s cizrnou
Květákové kari s cizrnou

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat