Bezlepkové Hlavní jídlo Recepty

Libanonská lilková musaka (Maghmour)

Kdybych měla doporučit pokrm na slavnostnější večeři pro nemasožravce, byla by to asi tahle libanonská musaka. Vypadá sice dost obyčejně (a ono to vlastně v Libanonu i v Sýrii naprosto obyčejné jídlo je), ale věřte mi, je hrozně žravé. A to díky lilku, který po má upečení úžasně jemnou strukturu, a po vaření v omáčce i chuť arabského koření a rajčat. Celý je to dobrý tak, že si tohle jídlo dáte k obědu a pak se nebudete moct dočkat, až si ho zase ohřejete k večeři 😀 Ideální s bulgurem, protože jsme na Blízkém východě přece!

A proč se tomu říká musaka, když to ani trochu nevypadá, jako musaka? Ve skutečnosti ve Středomoří je spoustu jejích verzí. V Řecku mají musaku s lilkem a mletým masem, v balkánském regionu nahrazují lilek brambory, turecká verze obsahuje maso a lilek stejně jako řecká verze, ale není vrstvená a jsou v ní navíc papriky. A konečně v Libanonu je bezmasá, kompletně veganská verze, která zahrnuje cizrnu zvanou maghmour.

Libanonská lilková musaka (Maghmour)

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 200 g cizrny v sušeném stavu
  • 500 ml vody + na namočení
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička soli + na dochucení
  • 1 velký lilek
  • 4-5 lžic olivového oleje + na dochucení
  • 1 velká bílá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 velká rajčata
  • 1 lžička směsi 7 druhů koření
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 150 ml vody (podle potřeby)
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 125 g rajčatového protlaku

Postup:

  1. Den předem cizrnu namočte do vody, aby změkla. Pak vodu slijte a dejte vařit v nové spolu s bobkovým listem. Postupně sesbírejte všechnu pěnu, která se na začátku varu vytvoří. Vařte 1 hodinu, dokud cizrna nezměkne. Na závěr osolte lžičkou soli, nechte ještě pár minut provařit a pak cizrnu zceďte.
  2. Lilek nakrájejte na kostičky velké cca 1 cm. V míse je promíchejte s olivovým olejem, tak, aby všechny byly olejem obalené. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Jednou za čas na lilek mrkněte a promíchejte, aby se nepřipálil.
  3. Cibuli a česnek nakrájejte na plátky, rajčata na kostičky.
  4. Ve větším hrnci rozehřejte olej a cibuli s česnekem na něm orestujte dozlatova. Pak přidejte rajčata, arabské koření a římský kmín. Krátce orestujte. Podlijte vodou, přidejte uvařenou cizrnu, rajčatový protlak a vařte 10 minut, dokud rajčata úplně nezměknou.
  5. Upečený lilek přidejte do rajčatové směsi s cizrnou. Podle chuti osolte a opepřete, dochuťte dalším olivovým olejem, případně podlijte další vodou.
  6. Podávejte s uvařeným bulgurem. Musaka chutná nejlépe po delší době, kdy se chutě krásně rozvinou. Dobrou chuť! 🙂
Libanonská lilková musaka (Maghmour)

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat