Matar paneer je jedno z nejpopulárnějších jídel ze severní Indie, které na jídelním lístku restaurací najdete snad všude. A co to vlastně je? Matar znamená hrášek, paneer je pro Indii typický sýr. V rozvinutějším překladu je to jemně pálivá rajčatovo-cibulová omáčka, ve které se povaří hrášek – spoustu hrášku – a sýr paneer. Je to moc dobré a celkem lehké jídlo, které si často lidé připravují i doma. Já si ho v Indii dávala moc ráda a se současnou sezónou hrášku ho možná oceníte i vy 😊 Skvěle chutná buď s rýží, plackami chapati nebo naanem.

Paneer se u nás dá sehnat v obchodech s indickými potravinami, stejně jako všechny ostatní ingredience. Můžete ho také zaměnit za tofu a máte kompletně veganskou verzi.
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 5 cm kousek zázvoru
- 1 zelená chilli paprička (jen pokud máte rádi pálivé! 🌶️)
- 2 velká rajčata
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1/2 lžičky celých semínek římského kmínu
- 2 lžičky mletého chilli
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky garam masala
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 lžičky soli
- 250 g sýru paneer nebo bílého tofu
- 300 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 1 hrst čerstvého koriandru
Postup:
- Cibuli, česnek a zázvor oloupejte. Zelenou chilli papričku zbavte semínek. Rajčata pokrájejte na větší kusy. Vše vložte do mixéru a rozmixujte na jemnou pastu.
- V hrnci nebo pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej. Přidejte semínka římského kmínu a zhruba minutu restujte, aby se rozvoněla. Poté přijde na řadu všechno další koření – mleté chilli, koriandr, kurkuma a garam masala. Po minutě přimíchejte rajčatovo-cibulovou pastu, opět orestujte a zalijte vodou. Osolte a přimíchejte rajčatový protlak. Nechte 5 minut na mírném ohni probublat.
- Nakrájejte paneer nebo tofu na větší kostičky (zhruba 1,5 x 1,5 cm). Přimíchejte do omáčky spolu s hráškem a 5 minut povařte. Pokud používáte tofu, před vložením do omáčky ho vylisujte a osušte od nálevu.
Tip: Jak připravit tofu? Recepty a tipy, jak na něj!
- Nasekejte koriandr na jemno. 3/4 vmíchejte do omáčky, zbylou čtvrtinu si nechte na ozdobu. Servírujte s rýží, naanem nebo s chapati. Dobrou chuť! 🙂


3 Comments
Indické samosa taštičky s mátovým čatní | inspiredkitchen.cz
23/06/2019 at 18:55[…] indické kuchyně si možná rádi přidají – co takhle zkusit delikátní matar paneer nebo si přečíst o mé dovolené v Indii? […]
Martina
08/07/2019 at 08:04Snažím se proniknout do tajů indické kuchyně a toto je pro mne další inspirativní recept. Určitě vyzkouším, pořád ladím správnou kombinaci jednotlivých druhů koření, takže je jasné, co bude mít dnes rodina k večeři 🙂
inspiredkitchen
18/07/2019 at 12:17Dobrý den Martino, díky za zprávu, doufám, že se jídlo podařilo! Mějte se hezky, Terka