Dezerty Recepty Sladké

Mrkvový dort s tvarohovým krémem a rozinkami

Jste fanouškem rozinek v dezertech nebo ne? Já je jako malá pokaždý vybírala. Ze všeho, z každý buchty i vánočky, nikde nesměla zůstat ani jediná! Zato teď je cpu všude, kde to je jen možné. Třeba do tohodle mrkvovýho dortíku, který původně měl jít do formy na chleba, ale protože jsem měla doma hodně tvarohu, povýšila jsem mrkvový chleba na třípatrový dort s tvarohovým krémem. A i když s ním byla větší práce, nakonec jsem za to byla ráda. Jeho focení jsem si moc užila a dort, ten jsem si následující dny užívala ještě víc 🙂

Pokud nemáte tři malé formy na třípatrák, lze dort udělat do jedné velké, upečený korpus rozříznout na poloviny a ty potřít krémem. Případně dejte krém jen na povrch dortu, to je úplně ta nejjednodušší varianta. Jak je libo! 🙂

Mrkvový dort s tvarohovým krémem a rozinkami

Počet porcí: 1 třípatrový dort (použila jsem 3 formy o průměru 16 cm)

Doba přípravy: 40 minut příprava, 25-30 minut pečení + 2 hodiny chlazení

Ingredience na těsto:

  • 150 g mrkve
  • 100 g celozrnné ovesné mouky
  • 100 g pšeničné hladké mouky
  • 80 g mandlové mouky (nebo jemně namletých mandlí)
  • 1/2 balení kypřicího prášku
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 1 lžička skořice
  • 50 g nesířených rozinek
  • 2 vejce
  • 120 g březového cukru nebo erythritolu
  • 80 ml slunečnicového oleje + na vymazání forem/formy
  • 150 ml ovesného mléka

Ingredience na krém:

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 150 g bílého skyru
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 60 g březového cukru nebo erythritolu

Postup:

  1. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Ve velké míse smíchejte s ovesnou, pšeničnou a mandlovou moukou (nebo najemno namletými mandlemi), kypřicím práškem, citrónovou kůrou, skořicí a rozinkami.
  2. V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte olej a mléko.
  3. Tekutou směs promíchejte se sypkou.
  4. Troubu rozehřejte na 180 °C a připravte si formu, v případě třípatráku formy: nejdříve je vymažte trochou oleje. Pak si vezměte tužku, na pečicím papíru obkreslete dno formy a nůžkami vystříhněte vzniký kruh. Ten nalepte na dno formy. Ze zbytku papíru ustříhněte pruh zhruba stejně široký a dlouhý, jako je postranní část formy. Pak na ni pruh papíru nalepte. Tak postupujte u všech forem.
  5. Formy dejte na plech. Těsto rovnoměrně vlijte do všech forem. Celý plech dejte do trouby a pečte 25-30 minut, upečenost těsta zkontrolujte špejlí. Špejle musí být po vytažení úplně suchá.
  6. Upečené korpusy nechte úplně vychladnout, pak vyndejte z forem a odstraňte kusy pečicího papíru.
  7. V mezičase připravte krém: cukr rozmixujte najemno a smíchejte s tvarohem, skyrem, citrónovou šťávou a vanilkovým extraktem.
  8. Jeden korpus dejte na talíř nebo podnos, na kterém chcete dort servírovat. Pak potřete 1/3 krému. Na krém dejte druhou část korpusu a opět potřete 2/3 krému. Položte třetí korpus a potřete zbylým krémem. Dejte do lednice vychladit aspoň tři hodiny.
  9. Vychladlý dort ozdobte plátky mrkve, mandlemi a mrkvovou natí. Dobrou chuť! 🙂
Mrkvový dort s tvarohovým krémem a rozinkami
Mrkvový dort s tvarohovým krémem a rozinkami

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat