Dokonalost! To jsem si říkala při ochutnání prvního kousku těchto pruhovaných borůvkovo-kokosových řezů. A nemohla se rozhodnout, která ze tří vrstev mi chutná víc – korpus z ovesných sušenek, vrstva z nasládlého kokosového mléka nebo ta poslední, z osvěžujících lesních borůvek? Skvělé jsou všechny, ale jasně, že dohromady chutnají nejlíp!

Řezy jsou lehké, letní, rychle hotové a bez nutnosti zapínání trouby. A navíc značně univerzální, můžete je udělat s jakýmkoliv ovocem, které zrovna přebývá. Třeba s malinami, jahodami, ananasem, prostě s čímkoliv, co bude ladit s plnou chutí kokosové smetany.
V receptu jsem použila agar agar, což je řasa, která po namočení a krátkém varu funguje stejně jako želatina. Dá se koupit v obchodech se zdravou výživou, pokud ho nemáte a nechcete shánět, lze samozřejmě použít želatinu. Pak se řiďte podle návodu na obalu. O tom, jak používat agar agar, se hodně rozepisuju u nepečeného mangového dortu 😊
Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny chlazení
Počet porcí: 1 forma o velikosti 24×24 cm
Ingredience:
- 500 ml kokosového mléka (vyberte to s největším podílem kokosové hmoty a ideálně bez zbytečných aditiv)
- 300 g ovesných digestivních sušenek (použila jsem značku Gullón)
- 100 g změklého másla
- 80 g březového cukru (30 g do mléka, 50 g do borůvek)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 500 g lesních borůvek (lze použít i mražené)
- 10 g prášku agar agar
- čerstvé borůvky a máta na ozdobení
Postup:
- Kokosové mléko vlijte do hrnce, přidejte prášek agar agar a promíchejte. Nechte 15 minut namáčet.
- Ovesné sušenky nadrťte nebo rozmixujte na jemno. Ve velké míse je smíchejte s máslem. Vznikne směs, která by měla držet pohromadě (pokud se drobí, přidejte trochu převařené a vychladlé vody).
- Formu vyložte pečicím papírem. Papír nejdříve trochu namočte vodou, bude se vám s ním lépe manipulovat. Aby lépe držel po stěnách formy, vždycky si pomůžu kolíčky na prádlo :), kterými ho k nim přichytím. Směs ze sušenek vtlačte na dno formy.
- Kokosové mléko s agarem přiveďte k varu. Za stálého míchání nechte 2 minuty probublávat na mírném stupni, pak odstavte bokem. Přimíchejte vanilkový extrakt a 30 g březového cukru. Následně nalijte do formy na vrstvu ze sušenek. Dejte do mrazáku ztuhnout.
- Borůvkovou část začněte připravovat, jakmile je vrstva z kokosového mléka už trochu ztuhlá. Borůvky vložte do hrnce a na mírném ohni nechte rozvařit a pustit šťávu. Oslaďte zbylým cukrem (řiďte se podle své chuti), přimíchejte agar agar a opět nechte 2 minuty projít varem. Poté nalijte do formy a dejte opět do mrazáku na 2 hodiny vychladit.
- Ztuhlý dortík vyjměte pomocí okrajů pečicího papíru z formy, pak nakrájejte na řezy. Ozdobte borůvkami a mátou. Nechte si chutnat! 🙂

Zatím žádné příspěvky