Když mi na konci léta přistály dvě bedny domácích paprik a rajčat, hned jsem věděla, co s nimi. Na plněné papriky jsem totiž měla počíháno celkem dlouho. Asi všichni známe klasiku s rajskou omáčkou, mletým masem a knedlíkem, ale jde to i jinak. Já se pustila do pečených paprik s náplní z uzeného tofu, koření a bylinek a podávala je spolu s bulgurem. Ten jsem uvařila v kurkumě a zeleninovém vývaru a lehce si tak připomněla ten úžasně ochucený bulgur, kterým jsem se cpala v Turecku. 🙂

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou a bulgurem
Plněné papriky jsou super v tom, že je můžete naplnit čímkoliv, co vám chutná, takže se nebojte experimentovat. Místo uzeného tofu zkuste tofu bílé, přidejte víc koření, bylinek nebo třeba zeleniny. Zaručeně z nich vždycky postavíte výborný oběd nebo večeři! A pokud vám náplň zbyde, nedělejte si si s tím vrásky. Z náplně totiž můžete udělat tyhle skvělé tofu karbanátky 🙂
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4 porce
Ingredience na papriky:
- 8 středně velkých paprik
- 400 gramů (2 balení) uzeného tofu
- 1 velká bílá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička uzené papriky (použila jsem od Sonnentor)
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 4 lžíce špaldové mouky
- rostlinný olej na potření papriky a vymazání plechu
Ingredience na rajčatovou omáčku:
- 400 gramů čerstvých rajčat
- 150 gramů rajčatového suga nebo kvalitního kečupu
- 1 stroužek česneku
- 1 bílá cibule
- 1 lžička sušené bazalky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 2 lžíce rostlinného oleje
K podávání:
- 300 gramů pšeničného bulguru
- 0,5 litru zeleninového vývaru
- 1/2 lžičky soli
Budete potřebovat: mixér typu sekáček, plech, pánev
Postup:
- Nejdříve si připravte náplň. Uzené tofu opláchněte a v mixéru rozmixujte. Některé druhy tofu jsou tak jemné, že je můžete i rukou nadrolit.
- Bílou cibuli a česnek nakrájejte na jemno.
- Vše smíchejte ve velké míse společně s majoránkou, solí, pepřem, špaldovou moukou a uzenou paprikou. Nechte chvíli odležet.
- Pořádně očistěte papriky od semínek, ale vršky se stopkou nevyhazujte – budou se hodit později 🙂
- Papriky naplňte směsí zhruba do 3/4. To proto, aby vám náplň při pečení nepřetekla. Zazátkujte vrškem se stopkou a dejte na plech vymazaný olejem. Papriky olejem potřete také lehce na povrchu, aby se nespálily.
- Pečte zhruba 45 minut na 180°C tak dlouho, dokud papriky nezezlátnou a hlavně nezačnou krásně vonět 🙂
- Mezitím se vrhněte na rajčatovou omáčku. Bílou cibulku osmahněte, stejně tak česnek. Jakmile vše zezlátne, přidejte pokrájená rajčata a duste cca 10 minut, aby rajčata změkla a pustila šťávu.
- Poté přidejte rajčatové sugo nebo nějaký dobrý domácí kečup, ochuťte solí, pepřem a bylinkami a nechte ještě 5 minut probublávat.
- Papriky podávejte s bulgurem, který připravíte velmi jednoduše – bulgur propláchněte pod studenou tekoucí vodou a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte 10 minut, poté nechte pod pokličkou dojít. Až bude hotový, načechrejte ho vidličkou.
- Plněné papriky ozdobte čerstvou majoránkou a podávejte. Přeji dobrou chuť! 😊

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou a bulgurem
2 Comments
Recepty s tofu a tipy, jak na něj | inspiredkitchen.cz
30/08/2018 at 16:06[…] uzený sýr a je skvělé do jako náplň do bramborových knedlíků s červeným zelím, plněných paprik nebo do tofu karbanátků s pečenými bramborami. Tofu marinované je ochucené kořením tak […]
Bulgurový salát s bylinkami a granátovým jablkem | inspiredkitchen.cz
09/12/2018 at 20:17[…] dobou používám všude možně – ve sladké celozrnné verzi s ovocem a oříšky, jako přílohu nebo třeba do tohodle salátu, který se stal mým velkým favoritem rychle připraveného jídla […]