S ošklivým počasím mě docela často honí mlsná. Člověk by jenom ležel doma, koukal na tu mlhu z okna, pil horký černý čaj a nacpával se něčím dobrým. Takže jsem se zase pustila do muffinů, tentokrát pohankových s borůvkama. Naštěstí jsou s minimem cukru, takže se nemusíte bát, že po tom nacpávání neprojdete dveřma, teda pokud nespořádáte celý plech najednou 🙂 Tyhle pohankové muffiny s borůvkami jsou navíc ještě bez lepku i bez laktózy, takže je můžou mlsat i alergici 🙂
Čas na přípravu: 45 minut
Množství: 12 ks
Ingredience:
- 250 g pohankové mouky
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky prášku na pečení
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 středně velká vejce
- 300 ml rýžového mléka
- 85 ml rostlinného oleje
- hrst mražených borůvek
Postup:
- Připravte si dvě mísy. V první smíchejte všechny suché ingredience, v druhé mléko, vejce a olej. Do sypké směsi přidejte mražené borůvky a promíchejte, aby se obalily moukou. Pak spojte obě směsi dohromady a smíchejte v těsto.
- Formu na muffiny vymažte olejem, vysypte moukou a naplňte formu do plna, tak se vám vytvoří muffinové čepičky. Pečte na 180 °C cca 20-25 minut, troubu si ale předehřejte tak 10 minut dopředu. Ideálně předtím, než začnete s celou přípravou těsta 🙂
Užijte si muffiny a dejte vědět, jak vám chutnalo!

Zdravé pohankové muffiny s borůvkami
6 Comments
Monika
09/06/2018 at 08:35Skvělý recept! Často se k němu vracím. Děkuji za něj!
inspiredkitchen
26/11/2018 at 15:49Moniko, já děkuji za zpětnou vazbu! 🙂 prima den, T.
Hana Adámková
25/11/2018 at 16:19Tak právě jsem dala muffiny do trouby. Řízla jsem je mandlovou moukou protože jsem neměla dost pohankové tak jsem zvědavá co z to vyleze. 😀
inspiredkitchen
26/11/2018 at 15:49Hezký den Hanko,
mandlová mouka by mohla fungovat, věřím, že to nakonec dopadlo dobře! 🙂 Mějte pěkný den, Terka
Lucie
29/12/2018 at 17:29Muffiny jsou opravdu výborné. Jen mi přijdou málo sladké, takže příště zkusím přisladit medem. Myslíte, že by recept fungoval s úplnou náhradou cukru medem? Bojím se, aby nebylo těsto moc řídké.
inspiredkitchen
30/12/2018 at 12:43Hezký den Lucie, já bych se toho medu nebála 🙂 Pro jistotu zkuste ubrat mléka nebo ho přidávat postupně, podle toho, kolik mouka nasaje. Jsem ráda, že chutnají! Pěkný den, Tereza