Bezlepkové Dezerty Recepty Sladké

Pohankové muffiny s borůvkami

S ošklivým počasím mě docela často honí mlsná. Člověk by jenom ležel doma, koukal na tu mlhu z okna, pil horký černý čaj a nacpával se něčím dobrým. Takže jsem se zase pustila do muffinů, tentokrát pohankových s borůvkama. Naštěstí jsou s minimem cukru, takže se nemusíte bát, že po tom nacpávání neprojdete dveřma, teda pokud nespořádáte celý plech najednou 🙂 Tyhle pohankové muffiny s borůvkami jsou navíc ještě bez lepku i bez laktózy, takže je můžou mlsat i alergici 🙂

Čas na přípravu: 45 minut
Množství: 12 ks

Ingredience:

  • 250 g pohankové mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku na pečení
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 středně velká vejce
  • 300 ml vlažného rýžového mléka
  • 85 ml rostlinného oleje
  • 125 g čerstvých borůvek
  • máslo na vytření formy

Postup: 

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem. Pak zašlehejte olej, mléko a vanilkový extrakt.
  3. S míse smíchejte prosátou mouku s práškem na pečení a borůvkami. Pak vsypte k tekutým surovinám a rychle promíchejte tak, aby v těstu nebyly žádná suchá místa.
  4. Formu na muffiny vymažte máslem, vysypte moukou a naplňte do do plna, tak se vám vytvoří muffinové čepičky. Pečte cca 20-25 minut. Užijte si muffiny a dejte vědět, jak vám chutnalo!
Zdravé pohankové muffiny s borůvkami

Zdravé pohankové muffiny s borůvkami

Nestačilo? Přidejte si!

8 Comments

  • Reply
    Monika
    09/06/2018 at 08:35

    Skvělý recept! Často se k němu vracím. Děkuji za něj!

    • Reply
      inspiredkitchen
      26/11/2018 at 15:49

      Moniko, já děkuji za zpětnou vazbu! 🙂 prima den, T.

  • Reply
    Hana Adámková
    25/11/2018 at 16:19

    Tak právě jsem dala muffiny do trouby. Řízla jsem je mandlovou moukou protože jsem neměla dost pohankové tak jsem zvědavá co z to vyleze. 😀

    • Reply
      inspiredkitchen
      26/11/2018 at 15:49

      Hezký den Hanko,

      mandlová mouka by mohla fungovat, věřím, že to nakonec dopadlo dobře! 🙂 Mějte pěkný den, Terka

  • Reply
    Lucie
    29/12/2018 at 17:29

    Muffiny jsou opravdu výborné. Jen mi přijdou málo sladké, takže příště zkusím přisladit medem. Myslíte, že by recept fungoval s úplnou náhradou cukru medem? Bojím se, aby nebylo těsto moc řídké.

    • Reply
      inspiredkitchen
      30/12/2018 at 12:43

      Hezký den Lucie, já bych se toho medu nebála 🙂 Pro jistotu zkuste ubrat mléka nebo ho přidávat postupně, podle toho, kolik mouka nasaje. Jsem ráda, že chutnají! Pěkný den, Tereza

  • Reply
    Petra
    31/03/2021 at 22:38

    Pekny den. Nevite cim by sly v receptu nahradit vejce? Dekuji.

    • Reply
      inspiredkitchen
      01/04/2021 at 10:22

      Dobrý den, osobně vejce nerada nahrazuji, mají důležitou úlohu pro konzistenci, strukturu i chuť těsta. Ale dost lidí dává místo nich rozmačkaný banán, nadrcená lněná semínka neb chia semínka. Pak ale musíte upravit gramáže ostatních surovin. Více mléka, banán zase osladí, takže méně cukru. Zkuste, uvidíte 🙂
      Hezký den, Tereza

    Reagovat