Chtěla jsem se do něj pustit už docela dlouho. Věděla jsem, že z něj budu nadšená! Za mě je totiž kombinace pohanka + mák skvělá a asi mě nikdy neomrzí, takže jestli to máte stejně, směle do něj, rozhodně vás nezklame. Je lehounký jak vánek a nejlíp k němu pasuje řecký jogurt a borůvky. Momentálně ho snídám už třetí den a zítra a možná další dny budu určitě znova, můj spolustrávník totiž nemá rád mák a už vůbec ne s pohankou… takže si ho jím pěkně sama. Aspoň neubyde 😀 😊
Kdybyste z nějakého důvodu chtěli nahradit nějakou z mouk použitých v receptu, rozhodně se toho nebojte. Recept je hodně variabilní, lze použít mouku pšeničnou, špaldovou, případně kombinovat s bezlepkovými druhy, javorový sirup lze nahradit jakýmkoliv jiným sladidlem vhodným na pečení, mléko použijte takové, co rádi používáte. V každém případě nezapomeňte na mák, bez něho to samozřejmě není ono 🙂

Doba přípravy: 15 minut + 35 minut pečení
Počet porcí: 1 chlebová forma o velikosti 22 cm x 12 cm x 7 cm
Ingredience:
- 100 g hladké pohankové mouky
- 100 g rýžové mouky
- 100 g mletého máku
- 10 g kypřicího prášku
- 1 lžička skořice
- 220 ml mandlového mléka
- 2 vejce
- 80 ml slunečnicového oleje
- 120 ml javorového sirupu
- řecký jogurt a borůvky k podávání
Postup:
- Troubu zapněte na 180 °C.
- V jedné míse smíchejte obě mouky spolu s mákem, kypřicím práškem a skořicí.
- V druhé míse promíchejte mléko (mělo by mít pokojovou teplotu), vejce, olej, javorový sirup a promíchejte.
- Do tekuté směsi postupně přidávejte sypkou směs a promíchejte v hladké těsto.
- Formu vytřete olejem. Těsto do ní nalijte, vložte do trouby a pečte 30-35 minut. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí.
- Hotový makovec nechte vychladnout na mřížce, poté vyklopte z formy. Krájejte, jakmile úplně vychladne. Podávejte s řeckým jogurtem a borůvkami. Dobrou chuť! 🙂

1 Comment
Jak správně připravit pohanku | inspiredkitchen.cz
27/03/2022 at 16:18[…] Pohankový makovec […]