Bezlepkové Dezerty Recepty Sladké Snídaně

Pohankový makovec

Chtěla jsem se do něj pustit už docela dlouho. Věděla jsem, že z něj budu nadšená! Za mě je totiž kombinace pohanka + mák skvělá a asi mě nikdy neomrzí, takže jestli to máte stejně, směle do něj, rozhodně vás nezklame. Je lehounký jak vánek a nejlíp k němu pasuje řecký jogurt a borůvky. Momentálně ho snídám už třetí den a zítra a možná další dny budu určitě znova, můj spolustrávník totiž nemá rád mák a už vůbec ne s pohankou… takže si ho jím pěkně sama. Aspoň neubyde 😀 😊

Kdybyste z nějakého důvodu chtěli nahradit nějakou z mouk použitých v receptu, rozhodně se toho nebojte. Recept je hodně variabilní, lze použít mouku pšeničnou, špaldovou, případně kombinovat s bezlepkovými druhy, javorový sirup lze nahradit jakýmkoliv jiným sladidlem vhodným na pečení, mléko použijte takové, co rádi používáte. V každém případě nezapomeňte na mák, bez něho to samozřejmě není ono 🙂

Pohankový makovec

Doba přípravy: 15 minut + 35 minut pečení

Počet porcí: 1 chlebová forma o velikosti 22 cm x 12 cm x 7 cm

Ingredience:

  • 100 g hladké pohankové mouky
  • 100 g rýžové mouky
  • 100 g mletého máku
  • 10 g kypřicího prášku
  • 1 lžička skořice
  • 220 ml mandlového mléka
  • 2 vejce
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 120 ml javorového sirupu
  • řecký jogurt a borůvky k podávání

Postup:

  1. Troubu zapněte na 180 °C.
  2. V jedné míse smíchejte obě mouky spolu s mákem, kypřicím práškem a skořicí.
  3. V druhé míse promíchejte mléko (mělo by mít pokojovou teplotu), vejce, olej, javorový sirup a promíchejte.
  4. Do tekuté směsi postupně přidávejte sypkou směs a promíchejte v hladké těsto. 
  5. Formu vytřete olejem. Těsto do ní nalijte, vložte do trouby a pečte 30-35 minut. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí.
  6. Hotový makovec nechte vychladnout na mřížce, poté vyklopte z formy. Krájejte, jakmile úplně vychladne. Podávejte s řeckým jogurtem a borůvkami. Dobrou chuť! 🙂
Pohankový makovec

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat