Spojení čokolády a pomeranče stojí vždycky za to. Jestli jste tuhle kombinaci ještě nevyzkoušeli, vřele vám ji doporučuji. A rovnou s ní i tuhle bábovku, která je pro mě v poslední době jedna z chuťově nejzajímavějších bábovek vůbec. Čerstvá pomerančová kůra a šťáva, kvalitní vanilka, ovesná mouka a rozpuštěná hořká čokoláda, to všechno dělá z relativně obyčejného receptu něco výjimečného.
Bábovka není ani trochu suchá, naopak je krásně vláčná díky ovesnému dezertu (který má konzistenci smetanového jogurtu) a oleji určenému přímo na pečení. Vše je značky dmBio, jelikož tento recept opět vznikl ve spolupráci s mou oblíbenou drogerií dm.

Počet porcí: 1 bábovka (objem 1,4 l)
Doba přípravy: cca 1,5 hodiny (z toho 1 hodina pečení)
Ingredience:
- 150 g ovesné mouky bezlepkové dmBio
- 150 g rýžové mouky + na vysypání formy
- 10 g kypřícího prášku dmBio
- 1 balíček vanilkového cukru dmBio
- 1 lžička skořice
- 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
- kůra z 1/2 pomeranče
- 4 vejce
- 100 g světlého třtinového cukru
- 100 ml ovesného nápoje dmBio (vlažného)
- 150 g ovesného dezertu dmBio (vlažného)
- 100 ml oleje na pečení dmBio
Na polevu a ozdobení:
- 80 g hořké čokolády dmBio (72 %)
- 100 ml ovesného nápoje dmBio
- 50 g mandarinky kumquat
- pomerančová kůra

Postup:
- Dejte vyhřát troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažte tenkou vrstvou oleje a vysypte rýžovou moukou (velmi dobrým pomocníkem je olej ve spreji).
- V míse smíchejte obě mouky s kypřícím práškem, skořicí, vanilkovým cukrem a kůrou z pomeranče.
- Žloutky oddělte od bílků. K bílkům přidejte polovinu cukru a vyšlehejte do pěny.
- Ke žloutkům přidejte druhou polovinu cukru a olej. Také vyšlehejte do pěny. Postupně zašlehejte i ovesný nápoj, dezert a pomerančovou šťávu. Pak přidejte sypkou směs a promíchejte, na robotu nastavte mírnou rychlost.
- Jakmile se mouka s tekutými surovinami promíchá, přidejte vyšlehaný sníh. Ten do těsta jemně zapracujte stěrkou.
- Těsto vlijte do vymazané formy na bábovku. Dejte do vyhřáté trouby a teplotu hned snižte na 150 °C. Pečte 50 – 60 minut, upečenost těsta zkontrolujte špejlí.
- Upečenou bábovku nechte 10 minut ve formě, pak ji vyklopte na talíř. Nechte úplně vychladnout.
- Čokoládu rozehřejte nad vodní lázní společně s mlékem. Poté jí polejte vychladlou bábovku. Ozdobte nakrájenými kumquat mandarinkami a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky