Bezlepkové Dezerty Sladké

Pomerančová bábovka s čokoládovou polevou

Spojení čokolády a pomeranče stojí vždycky za to. Jestli jste tuhle kombinaci ještě nevyzkoušeli, vřele vám ji doporučuji. A rovnou s ní i tuhle bábovku, která je pro mě v poslední době jedna z chuťově nejzajímavějších bábovek vůbec. Čerstvá pomerančová kůra a šťáva, kvalitní vanilka, ovesná mouka a rozpuštěná hořká čokoláda, to všechno dělá z relativně obyčejného receptu něco výjimečného.

Bábovka není ani trochu suchá, naopak je krásně vláčná díky ovesnému dezertu (který má konzistenci smetanového jogurtu) a oleji určenému přímo na pečení. Vše je značky dmBio, jelikož tento recept opět vznikl ve spolupráci s mou oblíbenou drogerií dm.

Počet porcí: 1 bábovka (objem 1,4 l)

Doba přípravy: cca 1,5 hodiny (z toho 1 hodina pečení)

Ingredience:

Na polevu a ozdobení:

Postup:

  1. Dejte vyhřát troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažte tenkou vrstvou oleje a vysypte rýžovou moukou (velmi dobrým pomocníkem je olej ve spreji).
  2. V míse smíchejte obě mouky s kypřícím práškem, skořicí, vanilkovým cukrem a kůrou z pomeranče.
  3. Žloutky oddělte od bílků. K bílkům přidejte polovinu cukru a vyšlehejte do pěny.
  4. Ke žloutkům přidejte druhou polovinu cukru a olej. Také vyšlehejte do pěny. Postupně zašlehejte i ovesný nápoj, dezert a pomerančovou šťávu. Pak přidejte sypkou směs a promíchejte, na robotu nastavte mírnou rychlost.
  5. Jakmile se mouka s tekutými surovinami promíchá, přidejte vyšlehaný sníh. Ten do těsta jemně zapracujte stěrkou.
  6. Těsto vlijte do vymazané formy na bábovku. Dejte do vyhřáté trouby a teplotu hned snižte na 150 °C. Pečte 50 – 60 minut, upečenost těsta zkontrolujte špejlí.
  7. Upečenou bábovku nechte 10 minut ve formě, pak ji vyklopte na talíř. Nechte úplně vychladnout.
  8. Čokoládu rozehřejte nad vodní lázní společně s mlékem. Poté jí polejte vychladlou bábovku. Ozdobte nakrájenými kumquat mandarinkami a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Dobrou chuť! 🙂

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat