Dezerty Sladké

Tvarohový jablečný štrůdl s ořechy

Podzim bez jablečného štrůdlu by byl hodně smutný podzim! Věřím, že každý máme na štrůdl ten svůj oblíbený recept, ale kdyby někdo chtěl vyzkoušet trochu zdravější verzi, přidávám sem můj oblíbený tvarohový s vlašáky. Díky tvarohovému těstu je vydatnější, než ten z listového těsta, je sladký tak akorát a pokud neschytáte kraje, užijete si hlavně tu spoustu červených jablek, ořechů a skořice. Myslím, že si ho můžete dát naprosto bez výčitek a s jistotou, že i ty dva kousky zasytí a nesníte tak celou nohavici na posezení! 🙂

Počet porcí: 1 nohavice (cca 12 ks)

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut pečení

Ingredience:

  • 160 g hladké (špaldové) mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 150 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 70 g změklého másla
  • 2 lžíce třtinového cukru nebo medu (med sladí víc)
  • 4 středně velká červená jablka
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 80 g vlašských ořechů
  • 1 vejce na potření

Postup:

  1. Mouku promíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva.
  2. Tvaroh utřete se změklým máslem. Přisypte cukr nebo med, zašlehejte a pak po částech přidávejte mouku promíchanou se solí a s práškem do pečiva.
  3. Vypracujte hladké nelepivé těsto, které zabalte do fólie a dejte do lednice alespoň na půl hodiny odpočinout.
  4. Mezitím nastrouhejte jablka nahrubo. Promíchejte s cukrem a skořicí. Vlašáky nakrájejte nahrubo.
  5. Vychlazené těsto dejte na pomoučenou pracovní linku nebo vál a rozválejte do pravidelného obdélníku, tenkého 0,5-0,8 cm. Posypte nastrouhanými jablky, vlašskými ořechy a pak zabalte – nejdříve přehněte cca 2 cm okraje ke středu, pak celé zarolujte do závinu. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Před krájením nechte vychladnout. Dobrou chuť! 🙂

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat