Předkrmy a pomazánky Recepty

Vaječná smaženka s chlebem 3x jinak

Smaženka se zdá být jako něco hrozně nezdravého, má to přece jenom v názvu, ale vůbec tomu tak nemusí být, když máte kvalitní chleba, vejce, hořčici bez zbytečných přísad a vše to vyvážíte velkou spoustou zeleniny. Navíc je to jídlo, na který se suroviny najdou snad vždycky. Chleba lze použít i starší, vejce určitě máme všichni v zásobě a na oblohu zvolte takovou zeleninu, kterou zrovna máte v lednici.

Já vám sem dávám 3 tipy, jak ji obložit. První je s restovanou kořenovou zeleninou, druhá je vyloženě jarní a třetí je spíš klasická – s nakládanou okurkou, cibulí a místo kapie jsem dala trochu chilli. Upřímně se nejvíc přikláním k té jarní s hráškem a ředkvičkami, je zaručeně nejvíc fresh! 😍 Jakou si dáte vy? 🙂

Smaženka s restovanou kořenovou zeleninou

Počet porcí: 1

Doba přípravy: 15 minut

Ingredience:

  • 1 středně velká mrkev
  • 4 kapustičky
  • 1 červená cibule
  • 1 malá hlavička květáku
  • 1 malá červená cibule
  • 1 plátek chleba
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 vejce
  • cca 4 špetky soli (2 do vejce, 2 na zeleninu)
  • cca 2 špetky černého mletého pepře (1 do vejce, druhá na zeleninu)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu na ozdobu

Postup:

  1. Nejdříve připravte zeleninu. Mrkev oloupejte, pak pomocí škrabky podélně nastrouhejte na tenké plátky. Kapustičky zbavte vrchních listů a košťálu. Květák rozeberte na menší části. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.
  2. Chléb položte na pánev a nasucho opékejte 5 minut z obou stran, dokud nebude křupavý. Dejte bokem a jednu stranu potřete hořčicí.
  3. Vejce rozmíchejte se solí a pepřem. Do rozpálené pánve vlijte lžíci oleje. Pak přidejte vejce a teplotu snižte na mírný stupeň. Pokud se vejce rozlilo příliš do stran, pomocí vařečky ho trochu usměrněte, aby smaženka měla tvar chleba. Z každé strany opékejte zhruba 2 minuty. Pak položte na chleba.
  4. Všechnu zeleninu orestujte na druhé lžíci slunečnicového oleje (pokud je ho potřeba více, přidejte). Restujte 5 minut dozlatova. Pak osolte, opepřete a posypejte sušeným tymiánem. Položte na připravenou smaženku, ozdobte čerstvým tymiánem a hned podávejte.
Smaženka s restovanou kořenovou zeleninou

Jarní smaženka s hráškem, ředkvičkami a okurkou

Počet porcí: 1

Doba přípravy: 15 minut

Ingredience:

  • 3 ředkvičky
  • 1/4 okurky
  • 1 hrst čerstvých hrachových lusků (lze použít i 1 lžíci mraženého hrášku)
  • 1 plátek chleba
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 vejce
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka černého mletého pepře
  • výhonky hrášku
  • klíčky řeřichy

Postup:

  1. Nejdříve připravte zeleninu. Ředkvičky a okurku nakrájejte na tenké plátky. Hrášek vyloupejte z lusků, mražený zalijte vodou a nechte roztát. Jakmile roztaje, vodu slijte a nechte okapat.
  2. Chléb položte na pánev a nasucho opékejte 5 minut z obou stran, dokud nebude křupavý. Dejte bokem a jednu stranu potřete hořčicí.
  3. Vejce rozmíchejte se solí a pepřem. Do rozpálené pánve vlijte lžíci oleje. Pak přidejte vejce a teplotu snižte na mírný stupeň. Pokud se vejce rozlilo příliš do stran, pomocí vařečky ho trochu usměrněte, aby smaženka měla tvar chleba. Z každé strany opékejte zhruba 2 minuty. Pak položte na chleba.
  4. Na chléb s vejcem položte nejdříve nakrájenou okurku a ředkvičky. Zasypte hráškem, hráškovými výhonky a klíčky řeřichy. Hned podávejte.
Jarní smaženka s hráškem, ředkvičkami a okurkou

Smaženka s nakládanou zeleninou a chilli

Počet porcí: 1

Doba přípravy: 15 minut

Ingredience:

  • 5 malých nakládaných okurek
  • 4 nakládané cibulky
  • 1/2 malé červené cibule
  • 1 chilli paprička
  • 1/4 okurky
  • 1 plátek chleba
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 vejce
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka černého mletého pepře
  • čerstvá hladkolistá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Nakládané okurky nakrájejte na plátky, cibulky a chilli papričku na tenká kolečka.
  2. Chléb položte na pánev a nasucho opékejte 5 minut z obou stran, dokud nebude křupavý. Dejte bokem a jednu stranu potřete hořčicí.
  3. Vejce rozmíchejte se solí a pepřem. Do rozpálené pánve vlijte lžíci oleje. Pak přidejte vejce a teplotu snižte na mírný stupeň. Pokud se vejce rozlilo příliš do stran, pomocí vařečky ho trochu usměrněte, aby smaženka měla tvar chleba. Z každé strany opékejte zhruba 2 minuty. Pak položte na chleba.
  4. Na chléb s vejcem položte nejdříve nakrájenou nakládanou okurku a cibulky. Zasypte chilli papričkou a ozdobte čerstvou petrželkou. Hned podávejte.
Smaženka s nakládanou zeleninou a chilli

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat