Bezlepkové Hlavní jídlo Luštěniny

Veganské chilli sin carne

Z cizokrajných kuchyní je mi ta mexická docela blízko. Asi pro to neuvěřitelné spektrum barev, chutí, bylinek, koření a tak dále. Liší se region od regionu, obecně je ale hodně o mase a ne v každé restauraci lze nalézt i něco pro ty, co masu nefandí. Bezmasou verzi chilli con carne si ale hravě zvládnete udělat i doma!

Od receptu očekávejte spíš takovou inspiraci, než dokonale autentické Mexiko. Přece jenom předěláváme původně nevegetariánské jídlo do verze bez masa. Rozhodně to ale neznamená, že by nechutnalo dobře! Je plné chutí, nádherně voní a perfektní je s trochou jogurtu nebo zakysané smetany a dušenou rýží. Když ještě přidáte avokádo, dovedete celé jídlo k dokonalosti 🙂

Veganské chilli sin carne
Veganské chilli sin carne

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 250 g červených fazolí (v sušeném stavu)
  • voda na namáčení fazolí + vaření
  • 50 g sójového granulátu (použijte bio kvalitu)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušeného chilli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 125 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • 1 čtvereček hořké čokolády
  • 1 lžička soli
  • 3 velká rajčata
  • šťáva z 1 limetky
  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana k podávání
  • čerstvý koriandr na ozdobení

Postup:

  1. Fazole den předem namočte do vody, aby změkly. Poté vodu slijte, fazole propláchněte a vařte 1 hodinu v nové spolu s bobkovým listem. Na začátku nezapomeňte sesbírat všechnu pěnu, co se vytvoří.
  2. Sojový granulát dejte do hrnce, zalijte horkým zeleninovým vývarem a vařte 15 minut. Tak nasákne vodu a všechny chutě. Pak zceďte.
  3. Ve velkém hrnci rozpalte olej. Orestujte cibuli a česnek nakrájený na malé kostičky. Poté přidejte sušené chilli, římský kmín, mletý koriandr a skořici. Restujte další 2 minuty, koření se tak hezky rozvoní.
  4. Přidejte 1/3 fazolí a všechnu vodu, ve které se vařily. Poté rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  5. Vše přiveďte k varu. Přimíchejte zbylé fazole, rajčatový protlak, sůl, čokoládu, sójový granulát a nakrájená rajčata na kostičky. Vařte dalších 10 minut. Pokud je směs příliš hustá, přilijte trochu vody.
  6. Na závěr ochuťte šťávou z limetky. Podávejte se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem a dušenou rýží. Nechte si chutnat! 🙂
Veganské chilli sin carne
Veganské chilli sin carne

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat