Jestli vás vietnamská kuchyně ještě nedostala, vyzkoušejte tyto letní závitky. Spolu s jarními, které se na rozdíl od letních smaží, jednoznačně patří k vietnamské klasice. Moje verze letních závitků je hodně odlehčená, bez masa a vaječné omelety, místo toho jsou závitky plné zeleniny a bylinek, nechybí ale ani rýžové nudle, avokádo a arašídy. Jsou skvělým a lehkým předkrmem, který je i rychle hotový, teda když se naučíte rolovat 🙂 Rolování není jen tak. Sama mám za sebou několik nepovedených a dost neatraktivních závitků, na které se skoro nedalo koukat, jestli ale už někdy něco rolovali, po pár kouscích vám to půjde samo. I proto jsem pro vás nafotila návod, abyste se věděli, jak na to! 🙂

Vietnamské zeleninové letní závitky
Náplň můžete samozřejmě podle chuti obměňovat a přizpůsobit tomu, co máte zrovna v lednici. Bez nějakých základních asijských surovin se ale neobejdete. Koriandr seženete dneska už v jakémkoliv supermarketu, stejně jako nudle, rýžový papír a ingredience na omáčky. Pražáci pak můžou zavítat do Sapy, kde se tyhle suroviny dají pořídit opravdu levně.
Čas na přípravu: 30 minut
Množství: 2 porce (8 kusů závitků)
Ingredicence na závitky:
- 8 kusů rýžového papíru (průměr cca 16cm)
- hrst ledového salátu
- hrst vietnamských čerstvých bylinek (použila jsem koriandr a mátu) 🌿
- 1 středně velká mrkev 🥕
- půlka avokáda 🥑
- půlka červené papriky
- 150 gramů rýžových nudlí Bún
- hrst pražených arašídů 🥜
Ingredience na omáčku:
- 4 polévkové lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sladké chilli omáčky 🌶️
- 1 lžíce rybí omáčky (lze nahradit klasickou mořskou solí)
Postup:
Ještě před rolováním je důležité si připravit všechny suroviny tak, abyste je měli při balení pěkně po ruce:
- Nejdříve si namočte nudle na pár minut do hrnce s vodou, aby změkly.
- Pak se pusťte do omáčky. Nakrájejte mrkev na tenké nudličky a naskládejte ji do malé mističky. Zalijte rýžovým octem, rybí omáčkou a sladkou chilli omáčkou. Promíchejte a dejte do lednice, kde ji nechte minimálně 2 hodiny marinovat. Omáčka získá nádhernou oranžovou barvu, chutě se propojí a mrkev navíc změkne, ale pořád bude krásně křupat.
- Uvařte rýžové nudle bún: sceďte je a dejte je do vařící vody. U doby vaření se řiďte návodem na obalu – dejte pozor, abyste je nerozvařili, stačí jim jenom chvilka. Uvařené nudle zceďte a propláchněte je studenou vodou. Tak nebudou lepit a bude se s nimi lépe pracovat. Nechte je v cedníku odkapat.
- Avokádo nakrájejte na plátky, papriku na proužky stejně dlouhé jako mrkev. Salát natrhejte na menší kousky.
- Arašídy nadrťte na malé kousky – jde to dobře ve hmoždíři nebo je jednoduše pokrájejte nožem.
- Jakmile je mrkev měkká, vyndejte ji z omáčky. Ta je už hotová a můžete ji přelít do menší a atraktivnější mističky.
- Připravte si mísu se studenou vodou, do které budete rýžový papír namáčet.

Omáčka získá díky mrkvi nádhernou oranžovou barvu. Mrkev navíc hezky změkne, ale pořád bude křupat.
A jdeme rolovat!
- Nejdříve musíme papír vykoupat. A tady je ta největší věda. Pokud je papír mokrý až moc, snadno se potrhá, příliš suchý papír zase při rolování křupe a nelepí k sobě. Papír vykoupejte asi 10 sekund ve vodě, aby změkl. Měl by mít takovou konzistenci, že když ho vytáhnete z vody, je spíše polotvrdý, ale vytvoří se na něm takové varhánky – stejné jako máte na prstech, když se koupete hodně dlouho ve vaně. Musíte ho ale bez problému udržet v ruce. V tuhle chvíli papír vodu nasává a postupně ještě měkne.
- Položte namočený rýžový papír na suchý talíř. Do dolní třetiny pak dejte náplň – nejdříve bylinky, pak salát, uvařené rýžové nudle, plátky mrkve, papriku a avokádo. Posypte nadrcenými kousky arašídů.
‼️ Tip pro ty, co závitky balí prvně: je lepší dát náplně méně, než si myslíte, že by mělo být. Závitek se vám bude mnohem lépe balit!
- Papír teď je krásně měkký. Spodní kraj papíru ohněte přes náplň a stlačte, aby se papír přichytil k náplni.
- Teď upravte boční strany. Přeložte je, jako byste skládali obálku.
- Závitek uchopte velmi pevně a zarolujte ho, co nejpevněji to půjde. Kraje papíru se spojí a – v ideálním případě – vznikne rolka.
- Závitek rozkrojte nožem a hned servírujte s připravenou omáčkou.
No a když se vám závitek nepodaří, tak nevěšte hlavu. Závitek je moc dobrý i tak! 🙂
- Nejdříve bylinky.
- Pak náplň.
- Papír přehněte.
- Zabalte jak obálku.
- Utáhněte.
- A zarolujte.
A pokud někoho bude zajímat ten krásný set japonské keramiky, který se perfektně hodí i na sushi, tak ten k dostání je tady: Chefshop.cz. Přeju hodně zdaru a dobrou chuť! 🙂

Vietnamské zeleninové letní závitky
Zatím žádné příspěvky