V zimě není čerstvá zelenina z dovozu zrovna velká sláva. Jestli máte i v zimě chuť na něco lehčího, zkuste tenhle zimní salát z červeného zelí. Díky koření krásně zahřeje, ořechy zasytí, ale přesto osvěží! A postará se o to granátové jablko. Jediná nevýhoda salátu je, že je potřeba na něj myslet a připravit ho předem. Červené zelí si totiž potřebuje v marinádě trochu poležet, než se dá jíst. Jinak je hrozně tvrdé a strašně náročné na trávení. Tím, že ho nějakou chvíli naložíme, má stejně hrozně moc výhod. Chutě se pořádně promísí, zelí nebude nadýmat, kvašením vzniknou přátelské bakterie a naše tělo všechny ty vitamíny mnohem snáz vstřebá. Udělejte ho třeba večer a na druhý den máte vystaráno!
Čas na přípravu: 20 minut + minimálně 2 hodiny chlazení, ideálně ale přes noc
Množství: 2-3 porce
Ingredience:
- půl menší hlávky červeného zelí
- půl lžičky skořice
- 3 kusy celého hřebíčku
- šťáva z půlky většího čerstvého pomeranče
- 3 polévkové lžíce jablečného octa
- 1 lžíce sirupu z granátového jablka (koupíte v obchodech s arabskými potravinami)
- špetka himalájské soli
- čerstvě namletý černý pepř
- rozinky (chuťově nejlepší jsou ty velké jumbo)
- zrníčka z půlky granátového jablka
- hrst vlašských ořechů
Postup:
- Červené zelí nakrouhejte na jemno. Ochuťte skořicí, nadrceným hřebíčkem, solí, čerstvě namletým pepřem, pomerančovou šťávou, sirupem a jablečným octem. Pořádně promíchejte.
- Pak přidejte vlašské ořechy, rozinky a zrníčka z granátového jablka.
- Nechte v lednici nejlépe přes noc (nebo aspoň na dvě hodiny) odpočinout a pak podávejte. Chutě tak hezky prolnou – rozinky salát hezky osladí, zrníčka osvěží, díky hřebíčku a skořici ale ten pravý zimní nádech zůstává 🙂 Dobrou chuť!
Zatím žádné příspěvky