Menu

Recept Indický palak paneer

  • 30 minut

Před dvěma lety touto dobou jsme byli v nejvyšších přípravách do indických dálek, tak mě asi chytá nějaká nostalgie… Palak paneer byl jednou z mých nejoblíbenějších variant, když došlo na výběr z meníčka. Teda aspoň na severu. Na jihu ho moc neuměli, anebo jsem na dobrej palak neměla štěstí. Článek o mém prozkoumávání Indie najdete tady. A recept na palak o kousek níž :)

Suroviny

na 4 porce
  • 2 lžíce rostlinného oleje na vaření
  • 3 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 velká žlutá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 zelená chilli paprička
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička curry koření (moc ráda používám tuto směs z dm)
  • 1/2 lžičky soli
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 80 g zakysané smetany + k podávání
  • 400 g sýru paneer
  • k podávání: basmati rýže nebo naan, červená cibule

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte na kostičky, zázvor, česnek a chilli papričku najemno. Na oleji zpěňte olej a vše orestujte dozlatova.
  2. Jakmile cibule zesklovatí, přimíchejte všechno koření – římský kmín, kurkumu a curry. Dvě minuty restujte, aby se koření rozvonělo.
  3. Vmíchejte propraný špenát a restujte, dokud špenát nezavadne. Osolte, podlijte 1 dcl horké vody a 5 minut duste na mírném ohni pod pokličkou.
  4. Směs nechte vychladnout a pak rozmixujte tyčovým mixérem úplně najemno. Pak zjemněte smetanou. Podle chuti případně dosolte.
  5. Paneer nakrájejte na kostičky velké cca 1×1 cm a orestujte na oleji ze všech stran dozlatova. Pak vmíchejte do špenátové omáčky.
  6. Červenou cibuli nakrájejte na tenká kolečka a pokapejte citronem.
  7. Palak paneer podávejte s rýží basmati nebo naanem a kolečky červené cibule. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
1 hodina + cca 90 minut kynutí
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
45 minut + chlazení přes noc
  • Předkrmy a pomazánky