Články

Jak připravit luštěniny

Jednou jsem někde četla, že každý člověk v ČR spotřebuje v průměru 1 kilogram luštěnin za rok. Hned jsem začala přemýšlet, jak tuhle statistiku ovlivňuje moje obrovská spotřeba luštěnin. Luštěniny jsou často zatracované kvůli našim špatným vzpomínkám ze školní jídelny – popravdě, já jsem tu čočkovku s párkem taky moc nemusela. Až později jsem pochopila, že při správné přípravě lze i z luštěnin vytvořit lahodná jídla, se kterými budete za hvězdu.

Jak připravit luštěniny?

Luštěniny určitě nejezte syrové, jinak vás bude pekelně bolet břicho. Za syrova totiž obsahují látky, které mohou způsobit nepříjemné trávicí problémy. Ty se ale zničí namáčením ve vodě, dostatečným varem, případně klíčením.

Dostatečně dlouhým namáčením také zamezíte nadýmání, které luštěniny velmi rády způsobují. Vždy luštěniny důkladně propláchněte a pak je na několik hodin namočte ve studené vodě. Vodu, ve které jste luštěniny máčeli, vylijte a luštěniny znovu propláchněte. Pak zalijte novou vodou tak, aby byly ponořené a dejte vařit. Nezapomeňte lžící sesbírat všechnu pěnu, která se v průběhu vaření vytvoří.

Většinu luštěnin je potřeba před vařením namočit.

Dobrým pomocníkem k lepší stravitelnosti jsou i bylinky a koření. Nejlepší je saturejka, římský kmín, bobkový list a majoránka. Pokud vám i přesto nebude konzumace luštěnin dělat dobře, zkuste je rozmixovat. Luštěniny zbavíte hůř stravitelné slupky, a svému trávení tak hodně ulehčíte. Vše je také o zvyku. Když luštěniny budete do svého jídelníčku zařazovat pravidelně, vaše tělo si na ně zvykne.

Tip: Luštěniny solte až uvařené. Sůl totiž prodlužuje dobu jejich varu. Změknutí urychlíte, když k nim přidáte špetku sody. Soda působí jako změkčovadlo vody.

Pokud jste líní luštěniny vařit nebo prostě nemáte čas, není nic jednoduššího, než je koupit hotové v plechovce. Vždy je ale pořádně propláchněte od nálevu, který obsahuje docela velké množství soli.

Druhy luštěnin a jejich příprava

Někdo by si řekl, že existují jenom fazole, cizrna, čočka a tím to končí. Zkuste mrknout do zdravé výživy, možná se budete divit, kolik druhů luštěnin najdete.

Fazole

Největší klasikou jsou fazole. Kromě bílých a červených existují i fazole adzuki, fazole pinto nebo fazole černé, které ráda používám do mexických jídel. V Asii jsou hojně používané fazolky mungo, které lze i velmi úspěšně naklíčit. Klíčky jsou ty divné výhonky, které řadě lidí připomínají dobu kamennou a neadrtálce cpající se kořínkama. Můžou být moc chutné, třeba orestované na česneku s olivovým olejem a nějakou zeleninovou pomazánkou na chlebu. Klíčky se dají velmi snadno sehnat i v supermarketech. 

Příprava fazolí bohužel není nejkratší, ze všech luštěnin mají nejtvrdší slupku a vaření jim trvá nejdéle.  Kromě fazolí mungo je všechny namáčím zhruba na 12 hodin ve vodě a vařím minimálně hodinu.

Zkuste třeba: 

Čočka

Další stálicí čočka, ta rozhodně také není jenom v jedné variantě. Kromě klasické zelené je dostupná i čočka červená, žlutá, hnědá (což je vlastně červená čočka se slupkou), tmavozelená francouzská a čočka beluga. Poslední dvě zmíněné jsou skvělé do salátů, protože se tolik nerozvařují. Všechny druhy čočky není potřeba předem namáčet a dají se velmi snadno naklíčit.

Zkuste třeba:

Hrách

Ten taky všichni známe. Existuje hrách zelený a žlutý,  a to buď vcelku, nebo půlený. Ani on dlouhé namáčení nepotřebuje, obvykle ho namočím tak na hodinu a pak je za pár minut hotový. Stejně podobně je to i s klíčením. Klíčí velmi rychle a pokud ho necháte povyrůst až do lístků, odvděčí se vám velmi krásnými výhonky.

Zkuste třeba:

Cizrna

Cizrna je pro mě takovým králem, respektive královnou všech luštěnin, mám ji ze všech nejradši. Má plnou, oříškovou chuť a dá se připravit na spoustu způsobů. Je skvělá v pomazánkách, v salátech, v omáčkách a polévkách, výborná je i na sladko. Cizrna by se měla namáčet ve vodě minimálně na 12 hodin, ale velmi chutná je i naklíčená.

Zkuste třeba:

Dobu varu luštěnin také dost určuje jejich stáří. Vaříte fazole už dvě hodiny a pořád nejsou měkké? Pak jste asi narazili na nějaký hodně starý kus. Proto je fajn se koukat na dobu trvanlivosti. Ta vám napoví, jak „staré“  luštěniny právě kupujete.

Jak jsou na tom s přípravou všechny druhy luštěnin? Mrkněte se do přehledné tabulky.

A co sója?

Ano, sója je taky luštěnina. Samotná není příliš vhodná ke konzumaci a ani příliš chutná, takže jsem ji nikdy doma nevařila. Ze sóji se vyrábí velké množství dalších potravin – tofutempeh, sójová omáčka, sójové mléko a další produkty. Dost často se diskutuje, jestli je vůbec vhodné sóju jíst. Osobně si myslím, že závisí, v jaké formě ji jíte a jak často ji jíte. Pokud byste začali jíst sóju každý den, pravděpodobně vám z toho nebude moc dobře. Stejně, jako kdybyste se od rána do večera cpali máslem, slaninou a vejci. Vše je o střídmosti a pestrosti. Obecně se ale má za to, že nejstravitelnější (a tedy nejvhodnější) jsou ty sójové výrobky, které prošly fermentací. Konkrétně se jedná o tempeh, miso a natto.

O tom, jak připravit tofu, se dočtete tady.

A proč bychom měli luštěniny jíst? Hlavně proto, že při správné úpravě jsou moc dobré a navíc perfektní pro zpestření jídelníčku každého z nás! Tak co, pomůžete mi zvyšovat průměrnou spotřebu luštěnin za rok? 🙂

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat